Ce este cafeaua de specialitate? Partea 1
Pana acum aproximativ 2 ani de zile, recunosc, nu stiam foarte multe despre cafea, si cand zic cafea, ma refer aici la cafeaua din ceasca. Nici nu imi puteam imagina celelalte aspecte care exista si care definesc proprietatile finale ale licorii pe care o consumam de fapt: espresso, cappuccino, cafe latte, latte macchiato, cafea la filtru sau ibric. Si aici ma refer la soiuri, tara de provenineta, altitudine, mod de spalare si curatare, norme de calitate, ambalare. Important era sa nu fie amara, asadar, ca sa compensez acest aspect adaugam mult lapte si zahar. Si consumam o bautura dulce…pana am descoperit un alt fel de cafea: cafeaua de specialitate.
Ca si mine sunt multi consumatori de cafea care inca nu au avut ocazia sa incerce o cafea de specialitate. Si multi dintre ei ne intreaba care este diferenta intre acest produs si unul... obisnuit. Ei bine, cafeaua de specialitate este un produs de calitate superioara datorita mai multor factori, precum solul in care cresc boabele de cafea, tipul/soiul, tara de provenienta, altitudine, modalitatea de recoltare, norme de calitate, ambalare, si nu in ultimul rand modul de preparare al ei. Cafeaua de la ClaroCafe provine din cele mai renumite regiuni ale lumii: Etiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Sulawesi, Peru, Rwanda. Boabele sunt culese manual si ulterior selectate si supuse unui riguros proces de verificare: sunt inlaturate boabele cu defecte, resturi de coji sau provenite de la planta de cafea, care nu au ce sa caute in produsul finit. Astfel, numai cele mai bune boabe ajung in faza de procesare in care sunt uscate pe paturi suspendate la soare, sau spalate si uscate ulterior. Rezultatul este o cafea verde atent selectionata, depozitata in conditii optime astfel incat aceasta sa-si pastreze toate proprietatile nutritive.
Pentru a convinge cativa prieteni care nu credeau ca pot exista diferente atat de mari de culoare, gust, aspect, miros intre cafele, am cumparat un sac de cafea verde de calitate inferioara, si l-am deschis in fata lor. Prima remarca: sacul in care era ambalata cafeaua verde nu suferea nici un termen de comparatie (in sensul rau al termenului), asezat lanaga un sac care depozita cafea superioara, de origini. Apoi am deschis sacul. Cine vedea pentru prima data cafea verde, ar fi zis ca poate asa trebuie sa arate cafeaua. Asezata, din nou, langa un produs de calitate, multe alte diferente ieseau la iveala. In primul rand, cafeaua inferioara era impropriu spus verde: era mai mult un verde inchis, murdar, dat de aspectul nesanatos al boabelor, multe dintre ele innegrite si deja stricate. Plus gunoaiele din interior: bucati de coji si chiar ramuri de la arbustul de cafea. Nu ca am avea ceva cu acele bucati de lemn, doar ca ele ajung in prajitor, pe care il strica, apoi in cafeaua prajita, apoi in rasnita, si apoi in punga cumparata de dumneavosstra si in cafeaua pe care asteptati cu atata nerabdare sa o serviti. Si i-am convins cand le-am aratat si diferentele de dupa prajire. O cafea de calitate, cu aspect maroniu deschis, curat, boabe mari, lipsite de orice defect, in comparatie cu niste boabe maroniu inchis, multe dintre ele deja faramate, de dimensiuni foarte mici, si mirosind a…ars si seminte de floarea soarelui. Stiti mirosul acela emanat de o punga de seminte abia deschisa? Pai, era cam acelasi lucru.
Inca mai am acel sac in depozit, iar la urmatoarea postare voi reveni cu poze concludente menite sa sustina afirmatiile mele de mai sus.
Asadar, va invitam sa gustati produsele oferite de ClaroCafe si sa faceti singuri diferenta.
Once you’ll TASTE it, you will LOVE it!
Comentarii