Cum să faci acasă cea mai bună cafea la ibric – sfaturi

Cum să faci acasă cea mai bună cafea la ibric – sfaturi

Vrei să înveți cum să faci cafea turcească? Este o băutură atât de unică, de la metoda de preparare până la modul în care este servită și savurată. Îți va plăcea mirosul de cafea care se răspândește în casa ta când faci această rețetă ușoară de cafea turcească. Trebuie totuși să vă avertizăm: creează dependență!

Ce este cafeaua turcească?

Primul lucru pe care trebuie să-l lămurim este că Turcia nu are o tradiție în cultivarea propriilor boabe de cafea. Boabele de cafea arabica sunt măcinate fin și folosite pentru prepararea cafelei. În timp ce termenul de cafea turcească se referă la metoda de preparare a cafelei, trebuie menționat de asemenea că pentru prepararea cafelei turcești, cafeaua măcinată nu arată ca alte grade de râșnire obișnuite. Cafeaua este atât de fin măcinată încât ai putea crede că este pudră de cacao când o vezi pentru prima dată.

Cafeaua macinată este combinată cu apă și zahăr (optional) într-o cafea specială numita cezve sau ibrik. Ibricele de cupru sunt cele mai potrivite pentru prepararea unei cafele turcești adevărate. Acestea sunt vase mici de cupru cu mâner lung, dar vase din oțel inoxidabil, ceramică sau chiar sticlă sunt și ele comune astăzi și pot fi folosite cu succes. Au dimensiuni diferite. Cea mai mică dimensiune este potrivită pentru a prepara cantitatea de cafea pentru o persoană, iar cea mai mare poate fi de până la 6 serviri. Ibricul este mic și adânc, cu fundul lat și gâtul îngust, ceea ce ajută cafeaua să producă o cantitate bună de spumă. Cafeaua și apa sunt fierte la foc mic sau în mod tradițional pe nisip fierbinte.

Rezultatul îl reprezintă o cafea groasă și spumoasă, care are o aromă puternică. Se servește în căni tradiționale de cafea turcească mici, cu multă spumă deasupra. Ceea ce arată cât de bine cunoști arta de a face cafea este cantitatea de spumă pe care reușești să o obții la prepararea cafelei turcești.

În ceea ce privește servirea, cafeaua turcească are propriul său mod tradițional în care se recomandă a fi servită. Se servește întotdeauna în căni mici, numite cupe demitasse sau kahve fincanı, așa cum se spune în turcă. Sunt ca niște cești de espresso. Există întotdeauna un pahar cu apă rece care vine și însoțește cafeaua, dar și un tip de desert, cum ar fi rahatul turcesc. Este chiar mai indicat dacă serviți cafeaua alături de un desert tradițional precum kunafe sau baklava.

Pentru a ne asigura că obținem o cafea turcească, la ibric, echilibrată și cât mai apropiată de cea autentică, trebuie să ne asigurăm că luăm în considerare căteva aspecte.

Cafea de bună calitate

Primul lucru care este un semn ce denotă că ne aflăm în prezența unei cafele de bună calitate este mirosul cafelei. Dacă are un miros puternic care te face să te simți în rai, este un semn bun. Dacă cu greu simți mirosul irezistibil, este probabil un lot învechit, ceea ce va avea ca rezultat o cafea fără gust atunci când o preparăm.

Un alt mod pentru a putea discerne cât de proaspătă este cafeaua măcinată presupune să iei o cantitate mică de cafea în mână și să vezi dacă bucățile se lipesc una de alta. Cafeaua proaspătă nu se lipește niciodată și este sfărâmicioasă, asemănătoare nisipului.

În cele din urmă, atunci când bem cafeaua, ar trebui să simțim acea aromă intensă. Dacă simțim un gust de apă, cafeaua nu este de bună calitate sau este veche.

Cum se depozitează?

Este important să păstrați cafeaua măcinată în mod corect, astfel încât să își păstreze textura și aroma. Sfaturi de care trebuie să țineți cont atunci când vă depozitați cafeaua:

  • Păstrați-o într-un loc uscat și răcoros, ferit de razele soarelui.
  • Păstrați-o într-un recipient închis ermetic sau într-un borcan de sticlă cu capac etanș.
  • Nu lăsați niciodată o lingură de metal în recipient.
  • Nu o păstrați în ambalajul deschis.

În cele ce urmează, vom prezenta pe scurt o modalitate simplă de preparare a cafelei la ibric.

Pentru aceasta, avem nevoie de următoarele ingrediente:
Apa- cel mai bine este sa folositi apă rece pentru a avea cel mai spumos rezultat.

Cafea măcinată foarte fin- Nu încercați să faceți această cafea cu cafea măcinată obișnuită.
Zahăr- este opțional, depinde de gustul fiecăruia.

Modul de preparare:
Este foarte ușor să faci această cafea acasă, prin următorii pași:

În primul rând, măsurați apa cu o ceașcă mică de cafea. Folosiți o cană mică de apă pentru o persoană, două căni pentru două persoane și așa mai departe. Se toarnă direct în ibric.

În al doilea rând, măsurați cafeaua măcinată: Raportul pentru o consistență ideală este de 1:2, ceea ce înseamnă 1 cană de apă rece și 2 lingurițe de cafea măcinată. Adăugați cafeaua măcinată în ibric.

Apoi, amestecați cafeaua și apa: folosind o linguriță, amestecați cafeaua măcinată fin cu apă rece, ușor, până se omogenizează bine.

În continuare, puneți ibricul de cafea la foc mic și lăsați-l să fiarbă puțin, amestecând ușor, de două-trei ori. Cand este pe punctul de a fierbe si se ridică spuma, se ia de pe foc. Folosind o linguriță, împărțiți spuma în fiecare ceașcă de cafea turcească. Puneți vasul înapoi la foc mediu. Se lasă să crească și se scoate când începe să fiarbă. Împărțiți cafeaua în cești.

Sfaturi

Există câteva sfaturi care vă pot ajuta semnificativ în a vă prepara cafeaua atât cu suficientă spumă deasupra, cât și cu consistența dorită:

  • Utilizați cafea proaspătă măcinată. Dacă cafeaua nu este proaspătă și stă în cămară luni de zile, nu va face spumă. Pentru a vă păstra cafeaua proaspătă după ce deschideți pachetul, păstrați-o într-un recipient ermetic la frigider.
  • Folosiți apa rece filtrată. Nu încercați niciodată să o preparați cu apă caldă sau fierbinte.
  • Amestecați ușor cafeaua, apa și zahărul (dacă folosiți) în oală până se combină. Nu amestecați repede.
  • Încălziți cafeaua la focul cel mai mic, amestecând de două sau trei ori până când începe să crească. Nu lăsați niciodată să fiarbă. Îndepărtați ibricul de pe foc chiar înainte să dea în clocot și împărțiți spuma în căni, folosind o linguriță.
  • După ce ați transferat spuma în cești și reîncălziți cafeaua, turnați-o încet în cești, astfel încât bulele să rămână deasupra.

Comentarii

Lasa un comentariu