Explicarea informatiilor de pe eticheta unei pungi de cafea

Explicarea informatiilor de pe eticheta unei pungi de cafea

Am dori să vă prezentăm câteva detalii pe care ar trebui să le regăsești pe pungile de cafea, în momentul în care îți achiziționezi o cafea de la o microprăjitorie artizanală.

De principiu aceste informații se găsesc pe orice pungă, atâta timp cât acea prăjitorie știe ce face și este una serioasă. Îți prezint câteva informații despre ce ar trebui să vezi pe pungă, sau în coletul respectiv, sau pe site și să îți explic acele informații.

Ce informații avem pe o pungă de cafea?

În primul rând trebuie să știm originea, faptul că provine spre exemplu din Columbia, trebuie să găsim informații despre regiunea și eventual ferma de la care acea cafea provine. De principiu, aceste informații ar trebui să fie vizibile pe site, câteodată ele sunt prezente și pe etichetă, câteodată nu, acest fapt are mai mult de-a face și cu design-ul etichetei, cât este de mică sau de mare eticheta respectivă și cât de multe informații a decis prăjitoria respectivă să pună pe etichetă, dar dacă nu sunt prezente pe etichetă ele sunt în mod cert prezente pe site.

Pe etichetă vom mai regăsi varietatea, se presupune că vorbim aici despre sortimentul arabica, cafea 100% arabica, cafea de calitate superioară.

Varietate înseamnă diverse varietăți ale acestei cafele, așa cum a evoluat ea genetic, atât geografic, cât și în momentul în care a început să fie comercializată și au început să fie făcuți hibrizi, încrucișări atât naturale, cât și artificiale.

Trebuie să mai avem prezentă altitudinea la care acea cafea a fost cultivată

Altitudinea este un element care de asemenea ne oferă informații despre cafea. Cu cât o cafea este crescută la altitudini mai înalte, cu atât ea este mai densă, adică boaba este mai grea și mai acidă. Nu are neapărat legătură cu notele cafelei, pentru că notele cafelei stau în sol, în genom, ci mai degrabă cu cât sunt de vizibile acele note. Cu cât altitudinea este mai mare și se apropie sau depășește 2000m, specific multor cafele africane, cafeaua este mai acidă și cu densitate mai mare. Cafelele crescute la altitudini medii sunt mai puțin acide, dar mai corpolente, mai vâscoase, mai consistente.

O altă informație este cea legată de așa-zisele note ale cafelei și anume potențialul aromatic al acestei cafele

Cafeaua, după ce a fost culeasă, înainte de a fi pusă spre comercializare este degustată, fie la fermă, fie la trader-ul care o cumpără și o va comercializa în verde, fie la locul de procesare. Cineva, cu foarte multă experiență și aptitudini pe partea de degustare va degusta acea cafea și îi va atașa aceste atribute de gust: florale, fructate, spice și se merge chiar până la a identifica anumite arome de fructe, sau de flori.

Foarte important de reținut este faptul că aceste arome nu sunt adăugate artificial, ci pur și simplu din genomul cafelei, din sol, din culturile adiacente, pentru că o cafea nu crește niciodată de sine stătătoare, este întotdeauna o plantă care va crește printre alte plantații, pentru că plantei de cafea îi place soarele, îi place lumina, dar nu-i place lumina directă.

Prin urmare, ea trebuie să crească la umbra altor plantații și astfel va împrumuta din notele și din aromele mediului înconjurător și atunci aceste note sunt vizibile prin gust, sunt scoase în evidență prin procesul de prăjire, sunt identificate de acești pasionați și specialiști ai cafelei și sunt trecute pe pungă pentru ca persoana care va gusta această cafea să știe la ce să se aștepte.

O altă informație utilă prezentă pe punga de cafea este metoda de procesare. Aceasta este una dintre cele mai utile informații, pentru că influențează gustul final al cafelei.

Comentarii

Lasa un comentariu