Ce tipuri de note de gust sunt specifice cafelelor din America Latină?

Ce tipuri de note de gust sunt specifice cafelelor din America Latină?

Înainte de-a discuta de tipuri de gust propriu-zise este important să menționăm că mulți „connoisseurs” ai cafelei vor bea doar cafea produsă dintr-o anumită regiune - o singură sursă. Adesea, există o caracteristică specială de gust asociată zonei. Altitudinea, tipul de sol, clima și metodele de recoltare se numără printre factorii de top care conferă boabelor de cafea propria lor aromă unică. Deși producerea produsului final este cu siguranță importantă pentru gustul general al cafelei, regiunea din care provine cafeaua este, de asemenea, o componentă majoră. În general, o regiune bună de creștere a boabelor de cafea oferă soare și ploaie moderate, temperaturi constante în jur de 70 grade F și sol bogat, poros.

Cafeaua din America Latină

Majoritatea cafelei consumate la nivel mondial este produsă în America Latină. Țările din America Latină au un mediu ideal pentru cultivarea cafelei, cu soare și ploaie moderate, temperaturi de 70-80 grade și sol bogat și poros. Există trei regiuni majore în care se produce cafeaua în America Latină: Caraibe, Brazilia (cel mai mare producător de la mijlocul secolului al XIX-lea) și Cordillera (o enclavă a zonelor de cafea din Mexic până în Peru, America Centrală și Columbia).

Cultura de cafea a jucat un rol semnificativ în îmbunătățirea mijloacelor de trai și a peisajelor din America Latină. De la început, cafeaua a fost recoltată în mod profitabil de la proprietăți mari și ferme familiale mai mici. Latinii tind să bea mai multă cafea decât majoritatea celorlalți oameni. Dintre țările din America Latină, Brazilia este cunoscută ca având cel mai mare număr de băutori de cafea. Nu doar atât, sunt și unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume.

Chiar dacă gusturile nu se discută, haideți totuși să vedem ce gusturi oferă cafeaua din America Latină:

Datorită altitudinilor de creștere mai mici, cafeaua braziliană poate avea gust de nuci, poate fi dulce, cu aciditate scăzută, cu note dulci sau amare și de ciocolată.

Columbia, spre deosebire de Brazilia, este cunoscută pentru proprietățile sale de cafea la înălțime. Aceste proprietăți produc o cafea cu aciditate medie, cu gust dulce bogat, asemănător caramelului.

Venezuela produce în continuare cafea unică, cu conținut scăzut de aciditate, cu arome mai ales delicate și blânde. Datorită naturii blânde a cafelei din Venezuela, este foarte potrivită pentru a o bea drept espresso.

Cafeaua din Costa Rica are de obicei o gamă foarte largă de caracteristici aromatice și este adesea asociată unor proprietăți sau ferme specifice. Cafeaua din Costa Rica poate fi descrisă ca fiind fructată, dulce, cu gust de ciocolată.

Cafeaua din Peru se spune că are aciditate ușoară și corp foarte ușor. Adesea, cafeaua din Peru prezintă o dulceață care aduce cu aroma de vanilie și nuci, care are un gust foarte unic.

De unde vin aceste arome și note de gust specifice?

Aici sunt mulți factori care afectează aromele din cafea, motiv pentru care majoritatea oamenilor au doar o idee vagă de unde provin aceste arome. Acești factori principali sunt geografia, soiurile, prelucrarea, compușii chimici, prăjirea și fabricarea.

Când vine vorba de geografie sunt mai multe aspecte implicate și anume: Altitudinea - poate nu v-ați gândit niciodată că altitudinea va schimba aromele din ceașca dumneavoastră de cafea, dar da. Un climat montan mai rece înseamnă că boabele durează mai mult să se coacă. Acesta este momentul în care dezvoltă zaharuri mai complexe care produc arome intense de floră, fructe de pădure și citrice! Un alt aspect este: Solul - chimia solului (mineralele și substanțele nutritive) va afecta dulceața, complexitatea, acidul citric și nivelurile de proteine din cafea. De aceea, cafeaua cultivată în solul vulcanic este adesea considerată a fi superioară. Ploaia, soarele și umbra sunt și ele alte aspecte care au un rol important în definirea aromei. Cantitatea potrivită de ploaie, soare și umbră este importantă pentru a menține plantele de cafea sănătoase și fericite. Plantele sănătoase vor produce arome mult mai bune.

Atunci când beți cafea de calitate superioară, veți putea detecta multe diferențe în funcție de varietate. Unele sunt dulci. Unele sunt florale. Unele sunt asemănătoare ceaiului. Unele au de lemongrass. Există și diferite tipuri de acid care acestea fac diferența la aroma din cafea și anume: acidul clorogenic (nu foarte bun la gust), acid citric (cu note de lămâie, portocală și grapefruit), acid malic (măr sau păr), acid acetic.

Cum este procesată cafeaua?

Există trei modalități principale de procesare a cafelei: spălată, uscată natural sau semi-spălată. După recoltare, fructul de cafea sunt eliminate și apoi semințele trec printr-o spălare procesată numită fermentație. Aromele acestor cafele provin din ceea ce semințele au reușit să absoarbă în timpul ciclului de creștere. Cafele spălate tind să fie mai echilibrate și mai fine.

În procesul natural de uscare, fructul de cafea este pur și simplu plasat la soare pentru a se usca. Mulți oameni adoră gusturile puternice ale cafelei dintr-un proces natural, deoarece așa se absorb dulceața și aromele intense ale fructului. Pentru o aromă puternică de fructe clar definite, modalitatea naturală de procesare este uimitoare.

În procesul de îndulcire, o parte din vâscozitatea fructului este lăsată pe semințe și apoi sunt uscate la umbră, umbră parțială sau soare plin. Acest proces oferă cafelei dulceață și o nuanță plăcută de fructe.

De asemenea, prăjirea cafelei în sine afectează aciditatea, amărăciunea, și dulceața. Prăjirea variază de la o culoare deschisă la foarte întunecată și pot produce orice, de la o băutură fină și ușoară la o cafea strălucitoare cu arome complexe până la o ceașcă consistentă.

Așadar, atunci când aleg o cafea, mulți oameni se concentrează pe profilele de prăjire și notele de aromă. Deși esențiale pentru procesul de selecție, mulți oameni nu își dau seama cât de importantă este și regiunea cafelei pentru structura generală a bobului. La fel ca vinul, cafeaua împărtășește conceptul de „terroir”. Terroirul este descrierea zonei geografice a culturilor specifice. Acesta descrie toate elementele care au ca scop conferirea cafelei savoare și caracterul său unic. Principalii factori care conferă cafelei profilurile lor specifice sunt altitudinea, clima, tipul de sol și metoda de recoltare. Din acest motiv, cafele recoltate în America Latină pot avea caracteristici complet diferite de cafele cultivate în Africa!

Comentarii

Lasa un comentariu