Cum prepari cea mai bună cafea la french press
French press-ul este unul dintre cele mai vechi instrumente de preparat cafeaua, dar și unul dintre cele mai populare. Ce poate fi apreciat cel mai mult la el este că poate fi folosit de oricine. Poate prepara o cafea foarte bună la french press chiar și o persoană care nu este un expert. Vestea bună e că te poți simți ca unul, dacă urmezi câțiva pași simpli, dar și câteva trucuri utile. Este extrem de ușor de folosit și te ajută să te bucuri de cafeaua preparată foarte simplu în casă. Totodată, dacă vrei să te convingi singur/ă de cum funcționează french press-ul și de ce am gândit pași exacți pentru prepararea cafelei tale, rețeta noastră îți lasă libertatea să te adaptezi și să descoperi importanța fiecărui element care îți face cafeaua așa cum îți place.
De ce este cafeaua la french press mai aromată
French press-ul este metoda ideală pentru persoanele cărora le place cafeaua aromată. Chiar dacă tăria cafelei nu este de un nivel foarte ridicat, probabil această metodă te ajută să obțiii cea mai aromată cafea. De ce? Pentru că nu folosim flacăra, ci este o metodă de infuzie a cafelei. Folosim apa caldă, nu la temperaturi foarte ridicate.
De ce avem nevoie pentru prepararea cafelei la french press
Iată mai jos nu doar instrumentele și ingredientele, dar și de ce să ții cont în alegerea fiecăruia ca să faci o cafea perfectă la french press:
1. French press-ul
Evident, avem nevoie de un french press, dar nu oricare. Dacă vrei o cafea bună, trebuie să fii atent ca cele două elemente din care e format să fie de calitate. În primul rând, cana trebuie să fie din sticlă sau plastic, de calitate, da? În al doilea rând, sita trebuie să fie și ea foarte bună, altfel riști să prepari o cafea înecăcioasă și plină de zaț. Deci sfatul nostru este să nu te oprești la prima cană care arată ca un french press, ci chiar să te asiguri că ai achiziționat unul de calitate.
2. Cafeaua
La fel de evident și intuitiv este că avem nevoie de cafea, însă noi punem accent pe două aspecte importante. În primul rând, vă amintim că nu orice cafea este de calitate. Vă recomandăm ca de obicei cafeaua de origine sau pe cea de specialitate. Cea mai potrivită pentru acest tip de preparare este cafeaua aromată și prăjită ușor. Fie că alezi să o măcinii singur, fie că o iei gata măcinată pentru french-press, important e să fie proaspăt prăjită. În al doilea rând, rația de cafea poate fi de 1:15 (1 gram de cafea la 15 grame de apă) în cazul french press-ului, chiar dacă în general rația ideală este de 1:10. Asta pentru că în acest caz aroma este mult mai importantă decât tăria cafelei. Pentru 400-500 ml de apă poți folosi 40-50 grame de cafea, însă se poate ajusta în funcție de preferințele fiecăruia.
3. Apa
Cel mai important în prepararea cafelei la french press, care o diferențiază de ibric sau moka pot de exemplu, este faptul că nu amestecăm cafeaua cu apa fiartă. Temperatura ideală este undeva la 93-95 grade Celsius. La fel de ideal este să o măsori cu un termometru, însă dacă nu ai unul poți pur și simplu să o încălzești foarte bine (aproape de fierbere sau până se întrezăresc bulele specifice fierberii), apoi să o lași neapărat să se răcească aproximativ un minut. Dincolo de temperatură, fii atent și ca apa pe care o folosești să fie una de calitate.
Important: atât pentru măsurarea apei, cât și a cafelei, este indicat să folosești un cântar. Astfel poți să pui cantitățile potrivite și să îți iasă mereu aceeași cafea. Dacă nu ai, folosește ce ustensile ai prin casă, numai să poți măsura.
4. Lingura sau spatula
Este foarte important ca lingura sau spatula pe care o folosești să fie de lemn. Dacă folosești o lingură de metal gustul cafelei va fi afectat. Încearcă și vei vedea diferența.
Modul de preparare a cafelei
Pasul 1: Cântărește cafeaua, apoi pune-o în cafetieră.
Pasul 2: Cântărește apa și adaug-o peste cafea
Pasul 3: Amestecă pentru aproximativ 20-30 de secunde
Pasul 4: Așează capacul peste cafetieră cu sita deasupra lichidului (nu este încă momentul să presezi cu sita)
Pasul 5: Așteaptă 3-4 minute să se infuzeze
Pasul 6: Apasă încet presa în jos. Trebuie să existe o rezistență când apeși, ea va fi potrivită dacă măcinătura cafelei este potrivită pentru french press, altfel te vei chinui.
Pasul 7: Toarnă cafeaua în căni imediat după ce ai coborât sita
Important de reținut:
Folosește doar cafea proaspăt prăjită, noi recomandăm cafeaua de origine sau pe cea de specialitate.
Ideal ar fi să macini cafeaua pe loc, chiar înainte de preparare.
Alege o cafea special prăjită pentru a fi preparată la french press.
Rația ideală ar fi 1 gram de cafea la 10 grame de apă, dar la french press poate crește cantitatea de apă.
Este important să respecți ritualul și să fii atent la fiecare pas: cântărește cafeaua și măsoară apa de fiecare dată. Chiar dacă nu trebuie să faci asta într-un mod foarte strict, este important să te încadrezi totuși în intervalele de valori menționate.
Dacă vreți să experimentați și să înțelegeți mai bine cum funcționează french press-ul, poți să încerci să variezi ingredientele. Această recomandare este în special pentru cei care vor să înțeleagă cum funcționează, dar și pentru cei care vor să-și găsească gustul perfect. Vei vedea că gustul final este influențat de fiecare element în parte – tipul de măcinătură, temperatura apei, calitatea apei, calitatea sitei, rația de cafea și apă folosită. Cu cât vei fi atent mai mult la fiecare dintre ele, cu atât vei descoperi că pe zi ce trece cafeaua se apropie mai mult de gustul dorit. Nu mai rămâne decât să o savurezi în tihnă.
Dacă totuși acest tip de preparare nu este chiar pe gustul tău, îți vom prezenta în articolele viitoare și alte metode și instrumente de preparare.
Comentarii