Ce râșniță de cafea este potrivită pentru măcinarea cafelei acasă?
Odată ce ai băut o ceașcă grozavă de cafea, este greu să te întorci la vechiul obicei de a consuma cafea proastă. În timp ce mulți factori contribuie la gust, inclusiv aparatul de cafea pe care îl utilizați și temperatura la care este servită infuzia, prospețimea boabelor este printre cei mai importanți - și aici intervin râșnițele de cafea.
Boabele întregi de cafea își păstrează aroma mult mai mult decât cafelele deja măcinate. Pentru comparație, gândiți-vă la aroma înțepătoare a usturoiului proaspăt tocat față de parfumul abia perceptibil al unui cățel întreg de usturoi: cu cât lăsați usturoiul să stea mai mult odată ce este tăiat, cu atât mirosul său se va disipa mai tare. Același lucru se întâmplă și cu boabele de cafea; odată ce sunt măcinate și expuse la aer, încep să-și piardă din aromă. Măcinarea propriilor boabe înainte de fiecare preparare asigură cea mai proaspătă aromă.
De asemenea, vă permite să controlați cu ușurință dimensiunea măcinată, un punct cheie pentru cafeaua finală, indiferent dacă optați pentru măcinare fină pentru espressoare, medie pentru cafetiera prin picurare sau grosieră, pentru cei care preferă să folosească o presă franceză sau să facă infuzare la rece.
Dacă bei cafea des, probabil că ai auzit despre necesitatea utilizării unei râșnițe de cafea. Dar probabil că nu știai că există un întreg tărâm de posibilități atunci când vine vorba de diferitele tipuri de râșnițe de cafea. Când se compară râșnițele pentru măcinare cu bavuri cu cele cu lame, diferența depinde de ceea ce vrei de la o ceașcă de cafea.
Tipurile de râșniță cu bavuri folosesc două suprafețe abrazive rotative pentru a măcina cafeaua, în timp ce mașinile de râșniță cu lamă folosesc o lamă asemănătoare elicei, similară unui blender. Deși toate acestea pot părea banale, este important să înțelegeți că boabele prost măcinate vor avea ca rezultat o ceașcă de cafea proastă. Și nimănui nu-i place o ceașcă proastă de cafea. Pentru a vă ajuta să găsești cel mai bun tip de râșniță de cafea, le-am comparat pe cele două în cele ce urmează.
Cei mai mulți iubitori de cafea vă vor spune că o râșniță cu bavuri este cu mult superioară când vine vorba de dimensiunea și aromă de măcinare. Deși sunt mai scumpe decât o mașină de șlefuit cu lamă, râșnițele pe bază de bavuri sunt recunoscute pe scară largă pentru consistența, calitatea și uniformitatea lor generală.
Cum funcționează o râșniță?
O râșniță, numită și moară de bavuri, este formată din două freze rotative între care cafeaua este măcinată. Boabele de cafea sunt zdrobite între o roată de râșniță în mișcare și o suprafață care rămâne nemișcată.
Tipuri de șlefuitoare de bavuri
Există două tipuri principale de polizoare cu bavuri: polizoare conice și mașini plate. În timp ce ambele râșnițe produc o măcinare consistentă și de înaltă calitate, există diferențe între cele două pe care ar trebui să le cunoașteți pentru a vă da seama care râșniță de bavuri este potrivită pentru dvs. Iar in functie de preferinte, poti alege si intre polizoare manuale sau polizoare electrice. Rasnițele de mână sunt foarte simplu de utilizat și pot produce o dimensiune de măcinare mai consistentă, în timp ce râșnițele electrice sunt mult mai convenabile și pot gestiona o cantitate mai mare de cafea.
Râșnițe conice
Râșnițele conice sunt standardul industriei când vine vorba de mașinile de râșnit cafea. Folosesc o freză centrală în formă de con, cu o freză zimțată exterioară, care ajută la producerea cafelei bine măcinate din nou și din nou. Și, designul său este în mod natural eficient din punct de vedere energetic și rezistent la căldură, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru profesioniști dar și pentru acasă. Cu toate acestea, bavurile conice nu produc o cafea măcinată uniform și, dacă sunt puse la microscop, veți observa diferite dimensiuni de boabe în cafeaua măcinată. Deși acest lucru nu va afecta gustul general al ceștii dvs. de cafea, unii oameni preferă o râșniță plată pentru espresso. De fapt, o râșniță plată a devenit populară după ce a fost introdusă în timpul Campionatului Mondial de Barista din 2013.
Râșnițe cu bavuri plate
Mașinile de râșnit plate au două bavuri în formă de gogoașă, care sunt dispuse una în fața celeilalte, cu margini foarte ascuțite. Acest design permite boabelor să rămână între bavuri până când sunt perfect (și simetric) măcinate, spre deosebire de bavurile conice, care pot permite boabelor să iasă și să rămână oarecum intacte. Când întreaga cantitate de cafea măcinată pentru espresso are dimensiuni uniforme, aroma este foarte simplă, ceea ce poate oferi unui barista mai mult spațiu pentru creativitate. Dar, bavurile plate sunt mai puternice decât bavurile conice și utilizează mai multă energie și căldură în timpul procesului de măcinare, ceea ce le face mai puțin ideale pentru uz comercial sau pentru acasă. Dar atunci când este necesară o anumită precizie, bavurile plate sunt opțiunea mai bună.
Râșniță cu lame
Râșnițele cu lame sunt o opțiune mai comună pentru cei care tocmai intră în lumea cafelei de specialitate. Sunt de obicei mai accesibile decât mașinile de râșnit obișnuite și sunt foarte ușor de utilizat. Dar, așa cum am menționat mai sus, dimensiunea de măcinare consistentă este mult mai greu de atins într-o mașină de șlefuit cu lamă.
Cum funcționează o râșniță cu lamă?
O râșniță cu lamă este o mașină care toacă boabele de cafea și condimentele în timp ce le amestecă. Există o lamă în centrul râșniței care arată ca o elice, asemănătoare cu o lamă dintr-un blender sau un robot de bucătărie. Această râșniță oferă mai multă putere pentru o măcinare mai rapidă, dar zațul de cafea poate fi neuniform ca dimensiune. Zațul neuniform poate duce la o ceașcă de cafea cu gust prost deoarece veți gusta diferite arome ale cafelei în diferite momente, astfel în aceeași ceașcă puteți trece de la o extremă la alta, cum ar fi amărăciunea de la cafeaua măcinată fin asociată cu aroma îndrăzneață a bucăților mai mari.
Pentru cea mai bună ceașcă de cafea folosind o râșniță cu lamă, vă recomandăm să pulsați, iar nu să țineți apăsat butonul de activare al râșniței în continuu, până când este gata. Acest lucru va permite boabelor să se reajusteze și să cadă înapoi spre lamă pentru a obține consistența preferată, uniformă. De asemenea, va evita încălzirea boabelor datorată mișcării din interiorul râșniței, ceea ce poate afecta aroma generală.
Pentru a decide care dintre aceste tipuri de râșnițe ni se potrivește cel mai bine, trebuie să luăm în considerare mai mulți factori, precum bugetul sau spațiul de care dispunem în bucătărie, însă cu o informare completă în prealabil putem să ne orientăm către tipul de râșniță care să ne satisfacă cel mai bine nevoile.
Comentarii