Top 10 tips and tricks pentru o cafea bună servită acasă

Top 10 tips and tricks pentru o cafea bună servită acasă

Vă vom spune în acest material 10 lucruri relativ simple pe care dacă le veți aplica, calitatea cafelei preparată acasă de voi se va îmbunătăți semnificativ.

Iată decalogul:

  1. Folosiți întotdeauna o cafea de calitate, o cafea boabe proaspăt prăjită, de preferat single origin sau specialitate, achiziționată de la prăjitorii de cafea artizanale.

Avantaje:

a. Veți avea întotdeauna data prăjirii trecută pe ambalaj, de preferat cafeaua e bine să fie prăjită de câteva zile, maximum câteva săptămâni, și nu cu luni sau ani în urmă.

b. Veți ști întotdeauna ce beți: originea cafelei, varietatea, data prăjirii.

c. Calitatea cafelei va fi întotdeauna superioară celei prăjite industrial, din comerț.

  1. Încercați pe cât posibil să controlați temperatura apei.

În nicio metodă de preparare a cafelei nu se folosește apa fiartă. Temperatura apei trebuie să fie între 85 și 96 grade. Folosiți un termometru alimentar în cazul în care preparați filtru sau French Press. Sau puteți folosi o apă care după ce a început să fiarbă, trebuie să o dați jos de pe foc și să o folosiți abia după 1 minut, 1 minut și jumătate. Apa fiarta arde cafeaua, îi distruge aromele și o face amară. Pentru ibric, puneți cafeaua în apă încă de la început, astfel veți impiedica fierberea apei. Nu puneți cafeaua în ibric după ce apa a dat în clocot.

  1. Pentru o preparare corectă, plecați întotdeauna de la o rație de 1:10 cafea versus apă (1 gram de cafea la 10 grame de apă); în funcție de gust, puteți varia rația, dar acesta de 1:10 este un bun punct de plecare.
  1. Măcinați cafeaua boabe pe loc, per porție, înainte de a o prepara. Pentru aromă este cel mai bine și veți simți diferența imediat. O râșniță nu este o investiție prea costisitoare. Dacă prepararea cafelei este doar un hobby, achiziția unei râșnițe de top poate părea nenecesar, însă pentru o preparare corectă și bună a cafelei, vă uteți cumpăra o râșniță de 35-50 de ron. Diferența în gust va face toți banii.

Dacă vreți totuși să evitați această investiție, puteți începe să luați o cafea măcinată în funcție de modul în care obișnuiți să o preparați. Cafeaua din comerț are o măcinătură așa-zisă universală, dar care practic nu se potrivește niciunei metode de preparare. Iar o măcinătură potrivită face net diferența la gust. În momentul în care comandați cafeaua boabe de la o prăjitorie de cafea artizanală, puteți specifica la măcinătură și modul în care o preparați, astfel o veți primi pe cea potrivită (ibric, espresso, filtru, mokapot).

  1. Folosiți o cafea potrivită pentru nevoia dumneavoastră de preparare. Dacă știți că folosiți filtru sau French Press, nu luați o cafea pentru espresso sau mokapot, sau una prăjită intens. Filtrul necesită o cafea mai aromată decât cea pentru espresso, și prăjită mai puțin. Orice prăjitorie de cafea artizanală vă poate ghida în această alegere
  2. Nu puneți lapte rece peste cafea fierbinte. Rezultatul este o grăsime din lapte topită brusc de cafeaua fierbinte, care va face o peliculă urâtă pe deasupra. Folosiți lapte încălzit în prealabil.
  3. Folosiți cafea de calitate, cafea boabe naturală, simplă, single origin proaspăt prăjită. Evitați cafeaua cu arome sau siropuri. Este o practică greșită și comercială care propagă un comportament aferent. Aromele sunt adăugate ca să mascheze gustul urât al cafelei ieftine, industriale, prăjite mult prea intens. O cafea comercială dublată de arome sau siropuri rezultă într-un amestec de cafea de proastă calitate, cu zahăr și E-uri în exces.

Deasemenea evitați cafeaua capsule sau cappuccino la plic. De fapt, aceste lucruri nu există în lumea cafelei. Cappuccino este un amestec de espresso și lapte frotat (cremă de lapte), făcut pe loc, la un espressor profesional. Nu se poate replica la plic. Nu luați Irish coffee la plic sau la cutie. Nu există așa ceva. Irish coffee înseamnă de principiu espresso cu alcool, iar așa ceva nu poate exista la plic.

  1. Încercați să puneți cât mai puțin zahăr în cafea. Zahărul în exces în cafea este un alt obicei greșit, generat de gustul amar și dur al cafelei industriale. O cafea de calitate nu are nevoie de zahăr, cel puțin, nu în exces.
  2. Folosiți doar cafea arabica. Cafeaua robusta sau amestecurile cu cafea robusta sunt produse ieftine, folosite doar pentru a ține prețul scăzut, fără să fie vreuun simbol al calității.
  3. Nu în ultimul rând, puneți pasiune și răbdare atunci când preparați o cafea. Orice lucru bun are în spate puțină răbdare și pasiune. La fel și o cafea bună.

CLARO Cafe este o prăjitorie artizanală de cafea de specialitate, cafea boabe proaspăt prăjită în urma comenzilor plasate pe website. În portofoliul nostru se regăsește cafea atent selecționată din cele mai renumite regiuni ale lumii: Ethiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Peru, Rwanda, Burundi, Kenya, Tanzania, El Salvador. Cafeaua verde este prăjită de noi cu ajutorul unui prăjitor profesional, un CoffeeTool realizat manual într-o manufactură din Grecia. Stilul de prăjire este unul light-mediu și se încadreaza în totalitate în ceea ce azi este cunoscut ca fiind "al treilea val al cafelei/3rd wave of coffee". Acasă sau la birou, cafea boabe sau măcinată, alege să consumi întotdeauna o cafea de calitate, de specialitate.

Comentarii

Lasa un comentariu